Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Výsledky  |  30.04.2024 06:04:30

Státem převzatá NET4GAS se loni propadla do ztráty

Prostřednictvím společnosti ČEPS se loni na podzim Česká republika stala vlastníkem NET4GAS Holdings (dále jen NET4GAS). Tedy skupiny držící výlučnou licenci pro přepravu zemního plynu v České republice, provozující 4 tisíce km plynovodů, tři hraniční předávací stanice, pět kompresních stanic a stovku předávacích stanic na rozhraní s vnitrostátní distribucí plynu. V předcházejících letech velmi ziskovou firmu, která mezi lety 2015 a 2022 vykázala v souhrnu čistý zisk 27,7 mld. . Pak však přišel zlom, když v kontextu s válkou na Ukrajině společnosti NET4GAS přestal platit hlavní zákazník, potažmo s ním vlastně skončil letitý byznys. Tedy firmou konkrétně nejmenovaný ruský zákazník. Vzhledem k nastavení produkce a přepravy zemního plynuRusku je však zřejmé, že se jedná o Gazprom. Na pošramocené obchodní vztahy pak také ukázala žaloba samotného Gazpromu na NET4GASRusku, potažmo tamní nepochopitelné nedávné rozhodnutí soudu zakazující české firmě pokračovat ve sporu s firmou v rozhodčím řízení u našich soudů.

Zatímco v roce 2022 činily příjmy NET4GAS téměř 13 mld. korun, loni již jen 3 mld. korun. V návaznosti se firma z 8,87 mld. provozního zisku propadla do ztráty 571 mil. . Celkově pak oproti v roce 2022 vykázanému čistému zisku cca 6,2 mld. utrpěla firma loni ztrátu 1,7 mld. .

Oproti dřívějšku NET4GAS zkrátka téměř přišla o většinu byznysu v oblasti tranzitu plynu, zejména toho ruského. V porovnání s rokem 2022 byla loni celková firemní přeprava plynu zhruba třetinová, když dosáhla jen 10 mld. m3. Z toho zhruba 6,8 mld. m3 plynu bylo pro domácí potřeby, 1 mld. m3 k tranzitu do zahraničí a zbylá část k přepravě do zásobníků plynu. Snížila se tedy meziročně i přeprava plynu v tuzemsku (o cca 0,7 mld. m3), když jak známo své sehrály vyšší průměrné teploty a pokračující úspory ve spotřebě českých zákazníků.

Zadlužení firmy se meziročně příliš nezměnilo, ke konci roku celkově činilo 33,8 mld. . NET4GAS má vedle bankovních úvěrů z dřívějška také emitováno několik emisí dluhopisů. Nejbližší jsou splatné příští rok v červenci. Na druhou stranu skupina ke konci roku disponovala hotovostí či jinými finančními aktivy v objemu téměř 9 mld. , což s velkou rezervou příp. pokrývá očekávané letošní výdaje všech společností skupiny.

K hospodaření pro letošek NET4GAS ve Výroční zprávě zmínila následující: „Navzdory vykázané účetní ztrátě za rok 2023 předpokládá Společnost do budoucna zlepšení své finanční situace, a to především díky probíhajícím změnám v cenové regulaci.“

Budoucnost? Vodík

NET4GAS se i nadále intenzivně připravuje na přepravu obnovitelných a dekarbonizovaných plynů, zejména tedy vodíku. Firma je zapojena do různých evropských vodíkových projektů, jako je například iniciativa Evropská vodíková páteř a Středoevropský vodíkový koridor (CEHC) nebo Česko-německý vodíkový propoj (CGHI). V listopadu 2023 Evropská komise zařadila CEHC a CGHI na šestý celoevropský seznam Projektů společného zájmu (PCI) a Projektů ve společném zájmu (PMI). Interně pak NET4GAS ve svém projektu H2 Readiness právě zkoumá možnosti, jak stávající plynovou infrastrukturu využít pro přepravu vodíku. A to jak v čisté formě, tak v různých příměsích se zemním plynem.

Související: Stát kupuje soustavu domácích plynovodů, resp. zadluženou společnost NET4GAS za minimálně 3 miliardy korun

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Výsledky:

Pá 11:38  Photon zveřejnil kvartální výsledky Research (Česká spořitelna)
Pá 11:36  Colt CZ dokončil koupi výrobce střeliva S&B Research (Česká spořitelna)
Pá   9:09  Colt CZ: Oživení poptávky na hlavním trhu, celoroční projekce beze změn - Odhady... Investiční bankovnictví (Komerční banka)




?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688